ארגון יד לאישה הוקם בשנת 1997 על ידי רשת מוסדות אור תורה סטון, תחת הנהלתו דאז של מייסדה, הרב שלמה ריסקין ובהובלת ד"ר עו"ד סוזן וייס שמונתה כמנכ"לית מייסדת. הארגון הוקם במטרה לתת מענה למצוקת הנשים העגונות ומסורבות גט, וזאת באמצעות ייצוג משפטי של טוענות רבניות, אשר הוכשרו לתפקידן במכון להכשרת טוענות רבניות, שהוקם אף הוא על ידי רשת אור תורה סטון ביחד עם נורית פריד בשנת 1991 לאחר זכייה בבג"ץ, תקדימי שאפשר כניסת נשים למקצוע של טעינה רבנית, לאחר שהיה שמור לגברים בלבד.

עם השנים, התרחב הארגון, והוא פרוס כיום על פני ארבעה סניפים ברחבי הארץ, ומציע לנשים עגונות ומסורבות גט סל של שירותים הכולל ייצוג וייעוץ משפטי, שירות סוציאלי, ליווי ואימון אישי, קבוצות העצמה וסיוע כלכלי.
יד לאישה מספקת שירותים משפטיים לכ-700 נשים בהליכי גירושין בהם ייצוג משפטי מלא לכ-150 נשים מסורבות גט ועגונות, מדי שנה.
לאורך שנות פעילותה שחררה יד לאישה כמעט 1,000 נשים לחיים של חירות.
הארגון אף מציע שרות של גישור לקראת גירושין במחיר מסובסד במטרה למנוע הסלמה של סכסוכי משפחה.

 

פנינה עומר – מנהלת את הארגון מאז שנת 2016

פנינה עומר הרחיבה את פעילות העמותה ומיצבה אותה בשדה הפמיניסטי, העמיקה את השירותים הסוציאליים באמצעות מינוי עו"ס מומחית בכל אחד מסניפי העמותה ברחבי הארץ ואף פתחה תכנית שיקום ללקוחות יד לאישה במטרה לאפשר להן לפתוח דף חדש. היא פתחה את הסניף הראשון של יד לאישה בצפון הארץ,  ייסדה את "מסע אשת המדבר" שתכליתו העלאת מודעות וגיוס כספים לשחרור עגונות . פנינה פועלת רבות להעלאת המודעות לסוגיית העגינות ובפרט לקידום החתימה על הסכמי קדם נישואים למניעת סרבנות גט והיא שעומדת מאחורי הוצאת 'ההסכם לכבוד הדדי המחודש' שנועד לצמצם את תופעת סרבנות הגט.

 

טו"ר ועו"ד אסנת שרון – ניהלה את הארגון בין השנים 2013-2016

אסנת שרון, צמחה מתוך הארגון והובילה שינויים פנים ארגוניים. הקימה את המערך הסוציאלי בארגון, במטרה להעניק לנשים בנוסף לייצוג המשפטי גם מעטפת של ליווי רגשי ואימון אישי במידת הצורך. פעלה להידוק הקשר עם גורמים בתוך בתי הדין הרבניים, והובילה עבודה משותפת עם הנהלת בתי הדין על תיקים תקדימיים. חיזקה את סניף הדרום והובילה שיתופי פעולה עם מכללת ספיר ואוניברסיטת בן גוריון.

 

עו"ד בת שבע שרמן שני – ניהלה את הארגון בין השנים 2004-2013

בת שבע שרמן שני המשיכה להוביל את הארגון לאחר סוזן וייס במשך עשור. בתקופתה הורחב הארגון ונפתח סניף בבאר שבע. הייתה יו"ר הועדה המשפטית של קואליציית עיקר ובמסגרת זו הובילה לשינויי חקיקה משמעותיים כמו תיקון מס' 4 לחוק יחסי ממון המנתק את הקשר בין חלוקת הרכוש לגט, תיקון חוק הדיור הציבורי להעברת הדירה להורה המשמורן, וייצוג נשי בועדה לבחירת דיינים. שימשה כעורכת כתב העת "הדין והדיין" בשיתוף מרכז רקמן, המשמש פלטפורמה חשובה לפרסום פסקי דין רבניים. הייתה חברה בועדת דייכובסקי שנועדה לפתור את בעיית מירוץ הסמכויות בין הערכאות בדיני משפחה.

 

ד"ר עו"ד סוזן וייס – ממייסדות הארגון ומנהלת הארגון בין השנים 1997-2004

סוזן וייס ניהלה את הארגון בשנותיו הראשונות והובילה את פריצת הדרך של ייצוג משפטי על ידי טוענות רבניות בבתי הדין הרבניים. קידום הקול הייחודי של הטוענות הרבניות יצר מהפכה במעמד הנשים בבית הדין והביא לשיפור ניכר בהשגת זכויות לנשים, להעלאת הסוגיה למודעות ציבורית ולצמצום בעיית סרבנות הגט. בהובלת סוזן וייס הוגשה לראשונה תביעת נזיקין בגין סרבנות גט, תביעה שהפכה לתקדים משפטי וסללה דרך נוספת לנשים מסורבות גט לקבלת צדק.